Cum să creşti un lămâi dintr-un sâmbure

Descriere

Lămâiul are frunzele persistente (de aceea sunt mereu verzi), simple şi au rolul de depozitare a substanţelor de rezervă. Coaja fructului este netedă sau aproape netedă iar frunzele sunt hermafrodite, mici şi albe. Se dezvoltă în funcţie de spaţiu, nu are peri absorbanţi, ci micorize.

Inmulţirea prin seminţe

Este înceată. Pentru un lămâi cu flori şi frunze, cel mai bine ar fi să cumperi unul deja altoit din seră. Poţi însă să experimentezi plantatul lămâiului din seminţe. Adună câteva seminţe de la 1-2 lămâi, spală-le bine şi curăţe-le de coaja albuie (eu nu am făcut asta şi au germinat). Pune seminţele în câteva serveţele într-o pungă şi pune­-o la soare pe geam. Să ai grijă să le umezeşti din când în când. După ce seminţele au încolţit mută-le într-un vas cu pământ. Eu nu am aplicat tehnica şerveţelului şi au ieşit asa.

 

Mutatul în gheveci

După ce a răsărit lămâiul din pământ şi are 2 frunzuliţe, mutaţi plăntuţa într­-un ghiveci. Nu sunt recomandate ghivecele din plastic, cele mai bune sunt cele din ceramică. Ghiveciul nu trebuie să fie foarte mare, lămâiului  îi place să fie înghesuit. Dacă ghiveciul este prea mare, pământul nefolosit va reţine apa şi va dăuna plantei.

Solul

Cel mai bun pământ pentru citrice se găseşte de cumpărat. Este un amestec de turbă şi nisip, turba menţine umezeala şi se adună în jurul rădăcinilor. Citricele au în jurul rădăcinilor o reţea de fire albe, acestea ajută planta să crească în simbioză. De aceea, când îl muţi în alt ghiveci trebuie plantat cu cel vechi.

Udatul

Pe timpul verii, se recomandă udatul doar dimineaţa devreme sau seara, niciodată ziua pe căldură. Puteţi să udaţi o dată la 2 zile sau când pământul a devenit mai uscat. Atât la udat cât și la fertilizare, lichidul se toarnă cu pauză, ca să se absoarbă lent şi integral.

Apa nu trebuie să fie de la robinet, este rece şi conţine clor. Dacă laşi la decantat, clorul se depune la fund si temperatura apei ajunge la cea a camerei.

Pe timpul iernii, ca atmosfera din cameră să nu fie prea uscată, este bine să puneţi un vas cu apă lângă ghiveci. Acesta va asigura umiditate. Nu trebuie udat prea des, de 2 ori pe săptămână sau chiar o dată la 4 zile. Rădăcinile putrezesc de la prea multă apă.

Lumina

Pe timpul verii, poţi să-l laşi pe balcon sau în grădină. Insă nu-l lăsa expus direct la soare (îi arzi frunzele). Dacă îl scoţi dintr-o încăpere, asigură-te că îi acorzi o perioadă de acomodare.

Pe perioada iernii, nu se amplaseaz­ă la geam, ci mai degrabă în interiorul camerei.

 

Căldura

Pe perioada iernii, temperatura optimă este de 15-18 grade C. Nu tolerează îngheţul. La -9 grade poţi să consideri distrusă planta ta. Poate să suporte întunericul timp de 3-4 luni. Trecerea dintr-o locaţie în alta se face după o scurtă pregătire. La temperaturi mici, lămâiul intră în repaus. Dacă a suferit de frig, îşi va reveni, dar vor trece cam 12 luni până ce se va dezvolta.

Pe timpul verii, planta rezistă până la maxim 31 grade. Temperaturi mai mari de 35 de grade blochează creşterea plantei. Temperaturile trebuie corelate cu lumina. Iarna, dacă lumina este redusă şi temperaturi sunt mari, frunzele cad.

Fertilizarea

Lămâiul nu creşte repede, dar devine o plantă decorativă după ce împlineşte un an. In primii 2 ani, poţi să-l fertilizezi de mai multe ori, apoi poţi doar 1 dată sau de 2 ori pe an.

Frunzele şi înflorirea

 Lămâiul este un copac, dar în apartament poate creşte şi tufă. In cursul unui an, lăstarii cresc de vreo 2-3 ori. Frunzele servesc şi ca organe de depozitare a substanţelor de rezervă. Dacă, din anumite motive, frunzele cad, planta formează alţi lăstari. Frunzele trăiesc 2-3 ani şi se reinnoiesc treptat, lămâiul fiind mereu o plantă verde. Si florile şi fructele au diferite grade de dezvoltare. Florile sunt hermafrodite, ele apar pe ramuri anuale, foarte rar pe lăstari. Perioada principală de înflorire se înregistrează primăvara.

Dacă vrei să îi stimulezi dezvoltarea în lateral şi nu doar în înălţime, este recomandat să îl tunzi din când în când. Tunde-i doar vârful, astfel încât, creşterea în înălţime să-i fie stopată, iar dezvoltarea să se facă în desime.

 Intreţinere

Incă din faza de puiet, lămâiul are nevoie de schimbare anuală a ghiveciului în care creşte. La transplatare, nu se scutură pământul de la rădăcină, ci se mută cu balot cu tot. Scuturarea rădăcinei pune în pericol planta. Nu se recomandă nici schimbarea locului de creştere.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor

Condiţiile din apartament sunt favorabile dăunătorilor. Lămâiul este atacat de păduchi, bacterii sau de putregai la rădăcini. Se recomandă stropirea cu insecticid.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s