Cum creşti un avocado din sâmbure

Avocado este fructul unui arbore din America de Sud. Condiţiile de climă din România, îl vor împiedica să ajungă la înălţimea şi la rodirea din mediul natural. Insă, poate fi plantat ca plantă ornametală. Din păcate, destul de rar, copacul de avocado( crescut din sâmbure) face flori şi fructe. Dacă ai noroc, undeva între 5-13, va înflori dar în majoritatea cazurilor nu se va întâmpla. Altfel, poate fi un proiect frumos, relaxant şi creativ.

Metoda de înmulţire

Metoda prin sâmbure. Se curăţa sâmburele bine de resturile de pulpă. Puteţi să curăţaţi sâmburele de pieliţa maro sau puteţi s-o lăsaţi. Am încercat ambele variante şi merge. Formarea rădăcinei ţine de condiţiile unde ţineţi sâmburele cât şi dacă fructul a fost cules crud sau copt.

Partea uşor alungită este vârful iar partea plată este cea de jos. Incolţirea are loc doar dacă poziţionezi vârful în sus si partea plată într-un pahar transparent cu apă. Este de preferat un pahar transparent pentru a observa când apar primele rădăcini.

Ca sâmburele să stea în apă, avem nevoie de un schelet. Pe care îl putem construi din 4 scobitori. Cu ele înţepăm sâmburele şi le sprijinim de marginea paharului. Ca o parte mai mare să stea în apă, puteţi să poziţionaţi scobitorile cu vârful în jos. Nu este recomandată apa de la chiuvetă. Puteţi să folosiţi apa lăsată de pe o zi pe alta la decantat sau apă cu puţină zeamă de lămâie. Este bine să  schimbaţi apa odată pe săptămână. Acest lucru este util pentru a preveni apariţia mucegaiului sau a bacteriilor.

 

 

Perioada de germinare

Din experieţa mea, poate dura până la 3 luni, depinde de condiţiille pe care i le oferi sau dacă fructul a fost cules crud( aici germinarea are loc mai greu). După ce apar primele radăcini, în partea de sus, pieliţa maro se va decoji şi va apărea o fisură. Fisura se va extinde până în partea de jos iar în partea de sus va apărea un lăstar.

(fără coajă a dat mai repede rădăcina, circa 3  săptămâni)

Mutarea în ghiveci

Poţi să-l plantezi într-un sol bogat în humus cu sâmburele expus la soare. Avocado iubeşte lumina, puteţi să-l lăsaţi chiar în plin soare. Când tulpina ajunge la 15-20 de cm taie până la 6-7 cm pentru a încuraja ramificaţia. Când ramurile vor ajunge la 15 cm, poţi să le rupi şi pe ele, astfel vei planta ta va avea o coroană bogată şi micuţă.

Udarea

Solul trebuie să fie mereu umed, dar nu saturat. Când pui prea multă apă, frunzele se îngălbenesc. Dacă frunzele devin maronii înseamnă că pământul este uscat sau este prea alcalin. In acest caz se va uda din abundenţă până ce îşi revine.

 

iarna si avocado 1

(avocado şi prima ninsoare)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s